Борисов: ГЕРБ може да бойкотира гласуването на кабинета

Бойко Борисов, председател на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че депутатите на партията му може да последват примера на "Атака" от вторник и да не се регистрират в парламента, когато се избира ново правителство. Ако депутатите на "Атака" не се регистрират като присъстващи на заседанието, това ще направи и ГЕРБ, каза Борисов.
Необходимият кворум за откриване на пленарното заседание и за гласуване е повече от половината от народните представители, които са общо 240.
Ако и ГЕРБ и "Атака", които имат общо 120 депутати, бойкотират заседание, в НС няма да има нужния кворум от 121 депутати, за да се открие заседание и да се избере кабинет.
"Не е бойкот. Като не се регистрираме в парламента, сега ще видим как „Атака” трябва да им даде трима-четирима души, за да направят правителство", заяви Борисов,
Преди Борисов да направи това изказване, ГЕРБ и "Атака" не излъчиха свои кандидатури за зам.-председатели на парламента. Така само БСП и ДПС имат свои заместници. Михаил Миков от Коалиция за България бе избран за шеф на парламента, а негови заместници станаха Христо Бисеров от ДПС и Мая Манолова от БСП. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ Цецка Цачева да бъде шеф на парламента.
Цветан Цветанов било ясно и, че всички извън неговата партия щели търсят реваншизъм и конфронтация. Цветанов заяви, че другите три партии в парламента правят задкулисни договорки.
Двама избрани депутати от левицата отказаха да влизат в новия парламент. Евродепутатката Илияна Йотова избра да остане в Брюксел, а кметът на Калофер Румен Стоянов си остава на поста. Със свои решения парламентът прекрати правомощията и на двамата, а на тяхно място в парламента ще влязат следващите в листите на "Коалиция за България".

Станете почитател на Класа