Парламентът избра два пъти Пламен Орешарски за премиер


Пламен Орешарски е новият министър-председател на България, решиха на два пъти депутатите от 42-то Народно събрание. Орешарски беше избран след прегласуване по искане на депутати. От общо гласували 217 депутати, "за"- 120, а против бяха депутатите от ГЕРБ - 97. От "Атака" не участваха в гласуването.
При първото гласуване Народното събрание одобри Пламен Орешарски за премиер със 121 депутати "за", а 8 народни представители гласуваха против. Един депутат от ГЕРБ гласува в подкрепа на Орешарски. Румен Иванов от ГЕРБ обясни от парламентарната трибуна, че при първото гласуване е натиснал бутона против, но системата е отчела, че гласува за кабинета „Орешарски".
В същото време кабинетът, предложен от издигнатия от Коалиция за България Орешарски, беше подкрепен със 120 гласа „за" и 97 гласа "против". Гласуваха 217 народни представители.
В структурата на новия Министерски съвет засега ще има един вицепремиер - Зинаида Златанова.
"Сигурно няма да успеем да станем богати и проспериращи, но задачата, която трябва да стои като минимум, е в края на мандата всички български граждани да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят и за благоденствието на цялото общество", каза новият премиер Пламен Орешарски по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия кабинет. „В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, а както се казва - да става каквото ще", каза още Орешарски.
„Аз и моите колеги от Министерски съвет ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората и ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да си съобщим още по-добри числа", добави новият министър-председател.

Състав на кабинета:

Министър на правосъдието и вицеприемиер – Зинаида ЗлатановаМинистър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието – Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на екологията – Искра Михайлова
Министър на спорта – Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката – Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране - Иван Данов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

Станете почитател на Класа