Цветанов: Ремонтът в спецслужбите е опасен дори за ЕС

В Брюксел бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов прогнозира, че реорганизациите в спецслужбите могат да застрашат не само сигурността на България, но и на самия Европейския съюз, предаде БНР. Цветанов нарече „необоснована политическа чистка” освобождаването на ръководни кадри в МВР. От думите му става ясно, че визира не напускането на главния секретар на МВР Калин Георгиев и на председателя на ДАНС Консантин Казаков, а поисканите вчера от министър Цветлин Йовчев оставки на директорите на СДВР и на областните дирекции във Видин, Монтана, Плевен, Кюстендил и Търговище заради слаби резултати от работата им.

„Това са хората, които са лицето на министерството в съответните областни дирекции и. те никога не са били съпричастни към политически каузи”, посочи Цветан Цветанов. По думите му, всичките са били действащи служители, в голямата си част са минали на допълнителни квалификации в правоохранителните агенции на съответните евроатлантически партньори. „Винаги са се ползвали с необходимото уважение, доверие и затова имахме тези успехи”, отчете Цветанов. Той определи назначаването на Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи като кадруване на ДПС, извършено с личната протекция на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди днешните си срещи с представители на Европейската народна партия Цветан Цветанов заяви, че Европейската народна партия и Европейската комисия ще следят отблизо прокурорската проверка срещу него за незаконно подслушване. Той не очаква да бъде задържан след връщането си в България и отпадането на имунитета му на депутат.

Станете почитател на Класа