Кадиев: Готви се продажбата на хотел "Славия " на занижени цени

Скандално решение за продажбата на  „Central Hotel Forum" (бившият хотел „Славия") и теренът около него ще вземе СОС, съобщи Георги Кадиев, депутат от БСП. По негова информация обектът е готвен за продажба за сумата от 1.3 млн. лв. при наличие на оценка за 4.1 млн. лв.

Кадиев уточнява, че действието се извършва с решение на Столичния общински съвет от 16 май 2013, „маскирано" под наименованието „процедура по реда на чл. 15, ал.3 и ал.5 от Закона за устройство на територията и чл. 36, ал.1, т. 2 от Закона за общинската собственост".

Зад това се крие прехвърляне на 1470 м2 публична общинска собственост, част от нея предвидена за озеленяване, в частна общинска собственост, което позволява нейната продажба.

Освен това се продават 4195 м2 общинска собственост и се дава разрешение за надграждане на 2 етажа над хотела и 3 етажа над ресторанта към него, както и за строеж на нова сграда с площ 572 м2 и отделяне на 864 м2, допълва Кадиев.

Цената на всичко това според доклада на кмета на район „Красно село" до СОС от 12 юли 2012 е 1 млн. лв., докато на 6 юли 2012г. "СофИнвест" оценява стойността на продажбата на 4,1 млн. лв. Тази оценка никога не е докладвана на СОС, изтъква Кадиев, подчертавайки, че станалото е недопустимо ощетяване на общината с 3 млн. лв.

В крайна сметка с решение на СОС от 16.05.2013г. имотът трябва да бъде продаден на „КГ Красимир Георгиев" ЕООД за 1,3 млн. лв., а не за стойността от първата оценка на общинското предприятие Софинвест, която е с почти 3 милиона лева по-висока.

Общинарят е категоричен, че кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да се намеси и да отмени решението за продажбата.

Той подчертава още, че отговорност за продажбата трябва да се търси от кмета на район „Красно село", който първоначално е предложил продажбата за 1 млн. лв., както и от председателя на Стопанска комисия в СОС Николай Стойнев, който въпреки разминаващите се четири пъти оценки не търси причините за това разминаване и не уведомява СОС за него.

Вина трябва да се търси и в оценителите, дали толкова силно разминаващи се оценки, най-вероятно под натиск, отбелязва той.

Георги Кадиев ще сезира областния управител за сделката с искане да върне решението за ново разглеждане в Общинския съвет и ще уведоми и прокуратурата.

Станете почитател на Класа