Започва проверка на съоръженията за игра и на електрическите инсталации в училищата



Всички регионални инспекторати ще извършат проверка на изправността на всички съоръжения и уреди за игра на открито и закрито, също проверка на електрическите инсталации, съобщи новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова  по повод инцидентите със загиналото дете на футболно игрище във Велико Търново.

За къпането в открити водоеми ще отговарят директорите на РИО и директорите на самите училища, допълни Клисарова.

Клисарова коментира и нуждата от лекар в училищата. Като медицинско лице и бивш председател на здравната комисия във Варна тя е настоявала за това там и в морския град вече има. Според нея училищните лекари трябва да извършват и необходимата профилактика, а тя е редно да започва още от детската възраст.

По наболялата тема за изучаването на майчин език в училище, Анелия Клисарова недоумява какво пише в интернет пространството по този въпрос.„Аз не знам кой и по каква причина реши да поставя този въпрос. Този въпрос е регулиран от 91-ва година в закона за народната просвета" увери тя.

По думите й изучаването на майчиния език влиза в задължителноизбираемата подготовка, за където трябва да се съберат определен брой деца. Проблем обаче е, че от 1994 г. учебници по майчин език не са издавани.

„Не виждам на кого беше необходимо това напрежение", коментира Клисарова и допълни: „Хора, благодаря ви, че пишете, но повярвайте, малко, ако помислите, такива постъпки няма. Ще се запази досегашният статут" увери тя.

Образователната министърка бе помолена да коментира опцията БСП да върне пушенето на закрити места. „Вижте, аз като лекар никога не мога да застана на тази позиция", коментира тя.

Станете почитател на Класа