Плевнелиев поиска дебати за ГДБОП

Очаквам и ще се радвам много на допълнителни дебати специално по темата ГДБОП - къде е правилното място, как тя може да бъде ситуирана, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в отговор на въпрос как оценява структурните промени в МВР, както и готвените промени в закона за СРС. Един от първите закони, дискутирани в новия парамент бе за прехвърляне на звеното "Борба с организираната престъпност" от МВР в ДАНС. На 31 май промените в закона за ДАНС бяха приети на първо четене. Генерално подкрепям реформите, подкрепям скоростта, с която те се извършват, радвам се, че се носи ясна отговорност за тях, включително и политическа, но искам да бъдат добре обяснени, за да бъдат и подкрепени, заяви президентът. "България има легитимно избран парламент и правителство. Те взимат своите решения и носят своята отговорност. Аз вярвам, че на тях трябва да се даде шанс, те заслужават своите 100 дни и лично аз като президент с най-голямо уважение и подкрепа ще се отнеса към желанието на всеки български политик, включително и на всяко българско правителство, да прави реформи", каза държавният глава. Той обаче подчерта, че големият въпрос е дали тези реформи, които се подготвят по отношение на закона за СРС, както и в МВР, ни посочват пътя напред

към по-голяма ефективност, по-малко скандали и по-добре работещи институции в интерес на гражданите. Плевнелиев заяви, че дълбоко вярва, че темата за специалните разузнавателни средства веднъж завинаги трябва да се реши и се радва, че тя е на дневен ред в парламента, защото в последните 20 години е имало много скандали.

Радвам се, че толкова бързо се реагира и съм убеден, че дебатите в парламента ще намерят и най-правилното решение и най-правилното място на темата СРС, каза президентът.

Той добави, че се радва на желанието за по-голям парламентарен контрол, включително и чрез специална агенция, която да се избира от парламента.

Парламентът е най-големият гарант за баланс на интересите и аз се радвам на подобни мерки, заяви Плевнелиев. Той отбеляза, че ще подпише указ за назначаването на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР. "Разбира се само по действията и делата ще ги оценяваме накрая. Но, да в рамките на този кредит на доверие и в рамките на моето дълбоко разбиране, че за да може някой да носи отговорност, той трябва да бъде и подкрепен в неговите идеи. Да, смятам да подкрепя тяхната идея и да разпиша", каза Плевнелиев.

Забраната за тютюнопушенето на обществени места е една добре свършена реформа и тя не трябва да бъде ревизирана, коментира още президентът.

Днес той бе на откриването на младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди", организиран от "Джуниър Ачийвмънт" - България. В рамките на форума над 500 ученици и студенти от страната ще представят своите компании, реализирани като част от целогодишната програма "Учебна компания". Абсолютен факт е, че бъдещето на една нация се измерва по това какво правят младите хора в нея и какъв е техният потенциал, каза президентът.

Станете почитател на Класа