Вигенин: Няма да реабилитирам дипломатите агенти

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че иска да създаде условия на спокойствие и сигурност в министерството, затова смята да приключи темата с досиетата.

В интервю за БНТ тази сутрин той подчерта, че няма намерение да реабилитира или да праща за посланици дипломатите, които са работили за Държавна сигурност.

Вигенин посочи, че ще използва максимално техните знания и потенциал. Не може министерството да се лиши от техните знания, посочи той.

На 29 май, когато прие поста външен министър от Марин Райков, Вигенин заяви, че една от първите му работи ще бъде да реабилитира сътрудниците на тайните комунистически служби в дипломацията и ще им намери подходяща работа.

Президентът Росен Плевнелиев веднага заяви, че няма да подпише указ за назначаването на посланически пост на човек, принадлежал към структурите на бившата Държавна сигурност.

Министерството на външните работи няма да издава на този етап препоръка българските граждани да не посещават Турция, каза още Кристиан Вигенин.

Той допълни, че българите е добре да избягват центровете на големите градове в южната ни съседка, особено през нощта, когато е пикът на протестите.

"Ситуацията, макар и напрегната, не изглежда като възможно излизане изцяло извън контрол с масови безредици, които да застрашат живота на мирното население, но ние ще трябва да имаме готовност за подобни мерки. Не искам да се създава паника обаче", каза външният министър.

 

 

Станете почитател на Класа