Орешарски допусна оставка, ако парламентът не работи

Правителството на този етап няма намерение да подава оставка. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на отбраната Ангел Найденов . Почти същото каза и премиерът Пламен Орешарски, който бе в Народното събрание, за да представи пред депутатите искането си за назначаване на Даниела Бобева като трети вицепремиер в правителството. Орешарски коментира, че България е парламентарна република и проблемите, които съществуват по никакъв начин не могат да бъдат решени с протести, а правителството има нужда от време за да работи именно за решаването на най-неотложните проблеми.
"Естествено, че не можем да работим без парламент, то се разбира по Конституция", каза още Орешарски. Премиерът е на мнение, че нестабилността, в която сме попаднали може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства и попита какво правим тогава?. На въпрос дали ще разговаря с протестиращите, премиерът заяви: „Едва ли. Аз опитвах вече. По-скоро другата страна не разговаря”.
В Народното събрание парламентарната група на Коалиция за България се събра на заседание заради променената ситуация, поставяща под въпрос нормалното функциониране на парламента. Заседанието на два пъти се провали, след като не бе събран нужния кворум. От парламента отсъстват депутатите от ГЕРБ и „Атака”. Дори и при 100% присъствие на народните представители от левицата и ДПС в залата ще има с човек по-малко от необходимите минимум 121 депутати. Което означава, че по-нататъшната работа на 42-то Народното събрание на този етап зависи само и единствено от волята на „Атака” и най-вече от решенията на лидера на партията Волен Сидеров.
Според Сергей Станишев, който даде брифинг в парламента, президентът Росен Плевнелиев в последните седмици не се държи като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани. „Президентът може да има свои лични пристрастия, но по Конституция е длъжен да работи за стабилността на държавата и институциите. Би било погрешно в този момент да се започва война между институциите, която допълнително да ескалира напрежението. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент, да спазва Конституцията. По отношение на правителството президентът прекрачи определени граници. Не той е избирал правителство, за да снема доверие от него”, заяви Станишев.


Станете почитател на Класа