Ралица Негенцова подаде оставка като говорител и член на ЦИК

Ралица Негенцова се оттегли като член и говорител на Централната избирателна комисия, в чиято работа активно участва без прекъсване от 1991 г. заради изборът ѝ за председател на Висшия адвокатски съвет.

На свое заседание ЦИК прие подадената от Негенцова оставка. Независимо че липсва законова забрана Негенцова да съвместява функциите на председател на Висшия адвокатски съвет и на говорител на ЦИК и би могла да ги упражнява напълно законосъобразно, при встъпването си в длъжност на 10 май, тя обяви, че ще се оттегли от ЦИК веднага, след като Комисията приключи работата си във връзка с проведените през май парламентарни избори. Аргументът ѝ бе, че като говорител на ЦИК тя ще продължи да бъде идентифицирана в публичното пространство с тази политическа институция, а като председател на Висшия адвокатски съвет трябва да отстоява правата и интересите на близо 12 000 адвокати.

На 25 февруари т. г. Ралица Негенцова бе избрана за председател на Висшия адвокатски съвет с гласовете на 183 от общо 275 делегата. Интересното е, че това бе второто Общо събрание на адвокатурата, на което Ралица Негенцова е избрана за председател на Висшия адвокатски съвет и отново с убедително мнозинство. На 26 февруари 2012 година Негенцова е избрана на първи тур със 109 гласа. Пет месеца по-късно Върховния касационен съд касира избора на висши органи на адвокатурата заради неучастието на софийските делегати и нареди на Висшия адвокатски съвет да проведе нов избор.

Станете почитател на Класа