Варна избира кмет

Тази неделя Варна избира на частични избори кмет на общината. Бюлетината, с която се гласува, е дълга 30 см. Кандидатите са девет, четирима са се обявили за независими, петима са открито партийни кандидати. Сред тях няма нито една жена, няма и представител на протестиращите, които свалиха Кирил Йорданов от власт. Кандидатите са: Иван Портних (кандидат на ГЕРБ, подкрепен и от ВМРО, Федерацията на свободните граждани, СДС, "Новото време", "Гергьовден", Радикалдемократическата партия и "Свободен избор"), Христо Бозов (независим, подкрепен от БСП и "България на гражданите"), Веселин Марешки ("Либерален алианс"), Александър Йовчев ("Атака), Младен Станев (ЗНС), Радостин Морфов (БСДП) и независимите Чавдар Трифонов, Михаил Куликов и Веселин Василев. Очакванията са, че ще се стигне до балотаж следващата неделя. Победителят ще управлява града до редовните местни избори през есента на 2015 г.

2,58% е избирателната активност към 10:30 часа във Варна, съобщи заместник-председателят на ОИК Кристиян Богоев. Той допълни, че не си спомня на предишни избори тя да е била по-ниска. Правото си на вот са упражнили 7 496 души. Най-активни до момента са жителите на район „Приморски” и село Звездица.

Изборният ден протича спокойно с изключение на няколко подадени сигнала. В секция в училище „Елин Пелин” наблюдатели са поискали засилване на охраната, тъй като установили, че пред секцията има лице, което контактува с роми. По случая тече проверка.

Подаден е сигнал и от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори /ГИЗДИ/ за отказана информация за броя на бюлетините в избирателна секция. „Никой не е длъжен да дава такава”, поясни Богоев.

Проверка е разпоредена и заради жалби за предварително разпластяване на бюлетини.
Сигнал е подаден от ГИЗДИ заради недостатъчен брой бюлетини в една от секциите. Проверка обаче не е открила нарушение. Постъпили са и въпроси от секционни избирателни комисии защо номерът на печата не съвпада с този на секцията. „Това не е задължително”, поясни Богоев.

 

Станете почитател на Класа