3,11 % разлика между Бозов и Портних преди балотажа

С 3,11 % води кандидатът за кмет на Варна Христо Бозов пред Иван Портних. Двамата отиват на балотаж тази неделя – 7 юли.
За Христо Бозов, кандидатирал се като независим, подкрепен от БСП, Движение "България на гражданите" и други малки леви партии, на първия тур са гласували 30%. За кандидата на ГЕРБ Иван Портних гласа си на първия тур са дали 26,89 %. За Бозов са гласували близо 22 000 души, за Портних - малко под 20 000. Разликата е малко над 2200 гласа. Трети остава Чавдар Трифонов с 17,13%, четвърти - Веселин Марешки с 16,15%. Резултатите на всички други кандидати са под 3%. Александър Йовчев от "Атака" има 2,3%. От имащите право на глас около 290 000 жители на община Варна на първия тур гласуваха25,22 на сто - само 74 000 души.
Христо Бозов отново подчерта, че е "независим кандидат, който обединява широка политическа подкрепа", но все още не се чувства победител. Неговото обяснение за слабия вот е, че хората вече нямат доверие в администрацията и в тези, които са на власт. Бозов каза, още че "има дълъг път да се извърви, докато се спечели балотажът" и добави, че вече е разговарял за подкрепа с кандидатите с трети и четвърти резултат - Трифонов и Марешки.
Прогнозата на Бозов е, че на втори тур варненци ще се мобилизират. "Колкото повече хора излязат, ще бъде успех за демокрацията".
"Видя се, че контролираният вот има място и при ниска избирателна активност", заяви на пресконференция Иван Портних. Той напомни, че ако следващата неделя варненци не излязат и не упражнят правото си на глас и избор за модела за развитие на града, решението при тази ниска активност, ще остане в купения и организиран вот. "Убеден съм, че няма разумен варненец, който да желае решенията за развитието на града да се вземат в партийни централи и в кръг, който е трудно да се идентифицира, който прави и налага решения в държавата по начина, по-който го виждаме в последните месеци", посочи Портних.

Станете почитател на Класа