Д-р Таня Андреева: Няма да има политическа чистка

Няма да има политическа чистка в Министерството на здравеопазването, заяви в понеделник пред БНТ министър Таня Андреева. Въпреки, че при мандата на Бойко Борисов е имало много политически назначения, „хората няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата“, подчерта здравният министър. Като доказателство за политическите назначения при предишното управление, Андреева посочи, че сред документите все още фигурирали препоръки, написани върху бланки на ГЕРБ.

Според д-р Таня Андреева, промяната в ръководството на Здравната каса е нужна заради липсата на диалог с Лекарския съюз и ръководствата на болниците. Предстои смяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на касата. Здравният министър няма фаворит за нов директор на НЗОК. Решението за това, дали Пламен Цеков ще бъде сменен и от кого, ще бъде взето от Народното събрание.

Трудно се работи в обстановка на протести, но за мен е радващ фактът, че хората най-накрая могат спокойно да изразят своето мнение. При такава ситуация политиците и експертите работят в тонус“, коментира ситуацията в страната министър Таня Андреева.

По думите й, негодуванието, изкарало хората на улицата, не е плод на случващото се в парламента, а е заради натрупани с времето негативи.

По повод протестите заради новите назначения в Онкологията в София Андреева посочи, че проверка от началото на годината в лечебното заведение е показала, че има нарушения. Сега ще бъде извършена нова проверка и ако всичко е наред, директорът на болницата няма да бъде сменен, допълни Андреева.


Станете почитател на Класа