Членовете на ВСС Ситнилски и Боев са записвани законно

Членовете на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски и Румен Боев са били записвани със законни специални разузнавателни средства, прилагани по отношение на магистрат, чието име от прокуратурата не съобщават, предаде БНР.
Преди дни от анонимен мейл бяха разпратени дешифрирани разговори между двамата и прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев, в които се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение. Прокуратурата започна веднага проверка за автентичността им. В сряда стана ясно, че специалните разузнавателни средства са били приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд. На 19.04.2013 година веществените доказателствени средства са били изпратени в Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно производство.
В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела отново са водени от ГДБОП. В момента са при и.д. председателя на ДАНС Владимир Писанчев и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

Klassa.bg припомня, че роредни изтекли анонимно разговори бяха разпространени на 28 юни до медии с твърдението, че са СРС-та. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверката им. Този път са замесени имената на висши прокурори, а темата са изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение. Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържа текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев. В пояснителните бележки се казва, че кариерното израстване в прокуратурата зависи от бившия заместник-главен прокурор Ситнилски, който е наречен ТАМАД`АТА и бос на Висшия съдебен съвет. В писмото има биографии и десетки телефонни номера.

Станете почитател на Класа