Лекари и пациентски организации скочиха срещу шефа на НЗОК

Пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) се обявиха в сряда против председателя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Ден преди това той обяви, че сега няма намерение да подава оставка, а ще направи това най-рано пред есента.

Според пациентски организации, БЛС и БЗ, НЗОК се управлява непрозрачно и в липса на диалог. Днес те проведоха среща с министъра на здравеопазването. На нея са били обсъдени проблемите на касата, финансирането на лечебните заведения, а новият министър Таня Андреева представи новия си екип. Тя ще има двама зам.-министри и това са проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков. Представени бяха и главният секретар, началникът на кабинета и парламентарният секретар – това са Татяна Андреева, Милена Велинова и Ренета Кюркчиева.

дефекти в методиките на Касата

Според Пламен Таушанов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) от 6 приети от Надзорния съвет на касата в края на миналата година методики, по-късно част от тях са показали своите дефекти. Сред тях са тези за финансиране на лечебните заведения, за медицински изделия и т.н. Според него деформациите са станали видни още в началото на тази година и заради това няколко заседания на надзора дори са пропаднали.

"Оказа се, че от нас се иска да бъде приет бюджет с 30% по-малък, а се декларираше, че ще е 8% по-нисък от миналогодишния", каза Таушанов. Той отправи и по-сериозни обвинения като каза, че негови изказвания липсват от протоколите на заседанията. "До края на май, продължиха да се правят опити да се манипулира протоколът от съвещанията. Въпреки че протоколът се пише, накрая в решенията виждахме друг текст", каза Таушанов.

Доказателство, че методиките на НЗОК са били сгрешени, според Цветан Райчинов, председател на БЛС е това, че вече Административният съд е отменил 3 от тях. Да няма подписване от наша страна на Националния рамков договор (НРД) причината беше точно това – сгрешена методика, каза той. Но дори и да го бяхме подписали, нямаше как той да работи, защото той не се интересува от това как работят болниците и от какво се нуждаят, допълни Райчинов.

в искането за оставка няма политически мотив

Според условията в НРД ние трябва на всеки три месеца да получаваме данни за бюджета, но такова нещо никога не се е случвало, каза председателят на БЛС. Заради това и липсата на диалог ние искаме оставката на Пламен Цеков, каза Райчинов. Той добави, че в това няма политически мотив и припомни, че когато предишните управляващи са искали оставката на бившия управител на касата Нели Нешева, те не са се съгласили и са декларирали подкрепа в полза на Нешева. Причината да поискат оставката на Цеков е това, че те нямат доверие в него и в институцията, която той управлява.

Директорът на столичната МБАЛ "Св. Анна" Димитър Димитров дори обяви данни, от които става ясно, че има разминаване между разчетите на финансовия отдел на болницата и тези, които вчера са били обявени на сайта на НЗОК. Така например, според него касата е отчела, че е изплатила на "Св. Анна" 6,7 млн. лв. а финансистите на болницата са описали 7, 4 млн. лева. Подобно е положението и в столичната болница "Св. Екатерина", каза още д-р Димитров.

 

 

Станете почитател на Класа