Парламентът освободи предсрочно шефа на НЗОК

С гласовете на 104 народни представители и след повече от два часа и половина дебати, депутатите прекратиха предсрочно в четвъртък мандата на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. В отговор, той заяви, че ще се консултира с юристи дали да обжалва.

В мотивите за решението за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на НЗОК, внесено от социалистите, се посочва, че безотговорни действия на Цеков са довели до хаос в системата, а парите в касата се харчат непрозрачно. „Диалогът в НЗОК е тежко нарушен, редица решения се вземат едностранно от касата, Цеков ощети интересите на българските граждани и лекарските екипи, бюджетите на болниците са орязани драстично, нееднократно от лекарското съсловие протестираха срещу водената политика от касата”, заяви депутатът Емил Райнов. „Пламен Цеков като управител на касата е обещал да вземе мерки за преодоляване на преразхода, но не е направил това. Над 300 млн. лв. от парите на касата се изразходват неефективно. Къде е контролът и кой е отговорен за това”, запита още социалистът. Райнов призова да се прекрати мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков, за да започне оздравяване на системата.

„Не приемам варианта "несправяне с работата". Ако всичко е свършено от мен, според закона, да, приемам другия вариант, че съм от друга политическа порода и трябва да работя в друг екип, заяви в отговор Цеков. Има други начини, можеше да бъде направена промяна в закона, а политическите лидери на новото мнозинство да разговарят с мен, да ми обяснят къде аз не се вписвам в тяхната политика и да постигнем споразумение, каза още д-р Цеков.

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител на НЗОК. Според правилата от 4 юли до 12.00 часа на 8 юли 2013 г. чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по здравеопазване парламентарните групи ще могат да правят предложения за нов управител на НЗОК. Изборът се налага поради предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Цеков. Комисията по здравеопазване ще изслуша кандидатите за нов управител на касата. Изборът ще се проведе на пленарно заседание на парламента. За избран ще се смята кандидатът, който е получил най-много гласове, повече от половината.

Станете почитател на Класа