Забраняват даренията към МВР

До дни ще излезе заповед, с която ще се забранят всички дарения към МВР, с изключение на тези по международни договори. Това съобщи на пресконференция в четвъртък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Не правим достатъчно, за да облекчим служителите на МВР. Те са най-ниско платените държавни служители и това е най-тежкият труд. Човек може да работи по 12 - 14 часа нещо друго, което не го натоварва толкова. Можем да оптимизираме структурите и състава и в рамките на следващата година, като съкратим администрацията, и да намерим средства, с които да повишим заплатите на хората”, подчерта министър Йовчев.

3 млн. лева струва охраната на протестите от началото на годината

Около три милиона лева от началото на годината струва охраната на протестите в страната, съобщи още вътрешният министър. Той изрази съболезнования към близките на починалия полицай и обеща да се потърсят всички възможни механизми, за да се компенсират те. На протестите в последните дни в столицата е имало и хора, носещи ножове, боксове, вериги.
Волен Сидеров има разрешение за носене на оръжие и не е единственият депутат, който има подобно разрешение, обясни Цветлин Йовчев. По отношение на това, че Сидеров неколкократно поиска оставката на вътрешния министър, Йовчев коментира: "Всеки народен представител има право да ми иска оставката и аз приемам това със спокойствие. Моето мнение е, че МВР се справя много добре при охрана на протестите и извършва действия в рамките на закона".
Вицепремиерът Йовчев обясни, че броят на протестиращите се изчислява по точно определена методика и коментира, че за съобщавания от МВР брой на протестиращите, има недоволство, както от протестиращите, така и от гражданите, които смятат, че МВР предоставя завишени данни. Вътрешният министър коментира, че в момента не е закононарушение ако някой плати на някой друг да отиде на протест. Ако започне инициатива да се обсъждат такива мерки, това трябва да е много внимателно, за да не минем една определена граница", подчерта той.

По-малко СРС-та

Цветлин Йовчев представи програмата на МВР в рамките на правителствената програма "Държавност, развитие, справедливост". Вътрешният министър обясни, че човешкият ресурс на службата, която отговаря за прилагането на СРС - СДОТО, е ограничен. "Хората в СДОТО са ограничен брой и са с работно време от 8 часа на ден, те са претоварени", призна Йовчев. Поради по-малкото хора трябва да има ограничения в ползването на СРС, защото системата е претоварена около 4-5 пъти над това, което може да поеме, обясни той. "Сега сме определили колко са възможностите, колко обекта може да се проследяват и колко телефона могат да се случат в един и същи момент. Те са 1250. Разпределяме квоти за прокуратурата, МВР, ДАНС и по този начин ще контролираме ресурса", уточни той.

Станете почитател на Класа