Цвета Караянчева: Не се страхуваме от избори

Г-жо Караянчева, ще влезе ли ГЕРБ в пленарна зала?

ГЕРБ е заявила ясно и точно кога ще влезе в парламента. Ние отговаряме на изискванията на дневния ред на гражданите – те искат поправки в Изборния кодекс. Сегашното представителство в парламента не е това, което искат българските граждани. Не може 20 дни гражданите да протестират и управляващите да се правят, че нищо не се случва. Ограждения и полицейски кордон около Народното събрание – това ли е представата на БСП, на ДПС и на „Атака“ за парламентарна демокрация в България?

Протестиращите не заявяват подкрепа за нито една от сега представените в парламента политически сили. Не е ли логично тогава ГЕРБ да влезе в пленарна зала в ролята си на опозиция?

За нас е важен дневният ред на гражданите. Той изисква нов Изборен кодекс, оставка на правителството и нови избори. Освен това, свидетели сме и на масовата политическа чистка, която в момента извършват БСП и ДПС. Пореден пример за това е гласуваната оставка на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. Хората в местните администрации са в паника, работата навсякъде е блокирана от страх – заради политическата депесарско-бесепарска метла, с която действат управляващите. Това не е човешко, кабинетът „Орешарски“ декларира, че ще запази експертите, а прави тъкмо обратното.

Не се ли страхува ГЕРБ от нови избори?

ГЕРБ няма проблем с това да се яви на избори. БСП, ДПС и „Атака“ се страхуват от нови избори – затова и кабинетът не подава оставка. Дори и да нямаме този резултат, който постигнахме на последния вот, ГЕРБ ще отговори на обществените очаквания – да се даде по-голяма представителност на гражданите. Това може да стане само с промени в Изборния кодекс. Затова единствено тогава ще влезем в пленарна зала.

Президентът Плевнелиев призова политическите сили да търсят общи решения за излизане от политическата криза. Ако ГЕРБ е в пленарна зала, „Атака“ няма да е толкова значим фактор – това не е ли аргумент за вас?

В първите дни на Народното събрание ние декларирахме, че бихме подкрепили всички разумни и полезни идеи на кабинета „Орешарски“. И бяхме искрени. Но как ни отговори Сергей Станишев? С високомерие. БСП и ДПС така измениха парламентарния правилник, че ГЕРБ да не сме им нужни.
Те сами избраха да са зависими от Волен Сидеров. А той, уверявам ви, много добре знае как да се спазари за своята подкрепа. Няма как мнозинство, което се крепи на пръста на един човек, да е алтернатива. Затова дните на този кабинет са преброени.

 

Станете почитател на Класа