Антоний Гълъбов: Реакцията на синдикатите е закъсняла

Г-н Гълъбов, как ще коментирате искането на КТ „Подкрепа“ за свикване на Велико народно събрание и заканата от тяхна страна да организират общонационална стачка?

Изненадваща беше досегашната липса на позиция от страна на синдикатите и това за мен е по-голямата тема. Ясно е, че проблемите са изключително сериозни. Напълно сигурно е, че не става дума за това да бъде даден шанс на правителството на Пламен Орешарски. Правителството няма нужда от шанс. То действа и неговите действия са проблем. В този контекст реакцията на синдикатите е закъсняла.

Има опит от страна на БСП да се барикадира във властта, а това намирам опасно за страната. Всеки опит да се твърди, че предсрочни избори биха били катастрофа, означава да се разчита на липсата на достатъчно масово усвоена демократична култура. Изборите са най-нормалното нещо, особено в ситуация в която е очевидно, че управлението не функционира по нормален начин – парламент, в който 80 души гласуват закони, в който липсва опозиция – това не е парламент. При липсата на желание за диалог, при липсата на желание на опозицията да изпълнява ролята си на такава – по-добре да се отиде на избори.

Преди време заявихте пред Klassa.bg, че 2013-а ще бъде годината на президента Росен Плевнелиев. Как ще коментирате последното изявление на държавния глава и реакциите на политическите сили?

За пореден път президентът Росен Плевнелиев очерта ясна позиция и критиките към неговото изявление са израз на дълбок политически комплекс. Комплекс, който е предизвикан от усещането за това как ще се развие сегашната политическа ситуация – това Народно събрание няма как да завърши мандата си. Най-вероятно това ще бъде и краят на БСП в досегашния й вид. В публичното говорене бяха прекрачени редица граници от страна на БСП – не знам дали Антон Кутев направи иизказване от свое име по повод изявлението на президента или от името на социалистическата партия, но при всички случаи, това е очевиден знак за пълна загуба на чувство за реалност от страна на БСП и за изпускане на нерви.

Какъв би бил резултатът от едни предсрочни избори?

Лош за всички партии, които са в сегашния парламент – затова и няма желание от тяхна страна да се отиде на избори. В най-добрия случай ДПС ще успее да запази резултата си от последния вот, но всички останали ще загубят – ще има отлив от ГЕРБ, БСП ще загуби много тежко, „Атака“ също. Не споделям мнението, че избори, проведени до края на годината биха възпроизвели сегашния резултат. Обществото вече е на друго ниво на гражданска зрялост – то не се поддава така лесно на примитивна пропаганда и на лесни внушения. В друго време сме.

Защо не се случва диалог - между политическите сили, между властта и протестиращите?

В парламента тече псевдодебат по Изборния кодекс, който граничи с обикновената пропаганда. Той е опит за печелене на време. Симулира се среща с гражданското общество. Не бяха поканени неправителствените организации, които разбират от избори и затова 14 от тях отказаха да участват в този фарс.

 

 

Станете почитател на Класа