Цветанов с второ обвинение заради катерушка

Прокуратурата повдигна в сряда второ обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е обвинен за това, че е отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

След излизането си от следствения отдел на Софийската градска прокуратура в „Овча купел" Цветан Цветанов и адвокат Менко Менков дадоха кратко изявление за медиите.

Пред журналистите Цветанов заяви, че вече е обвиняем и се пошегува с репортерите с репликата: „Благодаря, да ви се връща".

По отношение на повдигнатото обвинение адвокат Менков коментира, че тезата на прокуратурата е меко казано екзотична и по думите му Цветанов е обвинен за това, че e отказал да бъдат изпозлвани СРС-та по разследване за откраднати катерушка и пързалка в село Първомайци. Наказанието, което може да получи, е затвор от 1 до 6 години, като той може да бъде лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност.

Това е второто посещение на бившия вътрешен министър в СГП, след като миналия петък той се яви отново с адвоката си, но тогава си тръгна, без да му бъде повдигнато обвинение, тъй като Менко Менков депозира искане за отвод на водещите разследването следователи. Днес стана ясно, че прокуратурата е отказала да изпълни отвода.

Тогава Менков обясни, че дни по-рано е бил принудително доведен в следствения отдел на СГП, за да бъде разпитан като свидетел по делото срещу Цветан Цветанов, въпреки че е упълномощен негов защитник. Според юриста следователите са се опитали да лишат Цветанов от възможността за адвокатска защита.

Срещу Цветан Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т.нар. допустителство по служба.

На 24 юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път имунитета на ексвътрешния министър, и той за втори път доброволно се отказа от него, заради това, че докато е оглавявал МВР, е „разпънал чадър" над бившия началник на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов е попречил на разследването срещу Тодоров и още няколко души, които, според прокуратурата, били част от местна група за рекет и изнудване. През 2009 година шест от исканията за изпозлване на СРС-та срещу Тодоров, който е разследван за покровителстване на местния престъпен бизнес във Велико Търново, са отказани собственоръчно от тогавашния министър на вътрешните работи. Въпреки решението на съда Тодоров да бъде подслушван, Цветанов лично поставя върху заповедта резолюция „НЕ"!!!, вместо само да подпише, каквито са изискванията от него по закон.


 

Станете почитател на Класа