Станишев: Няма да водим диалог под ултиматум

Нито правителството, нито парламентът са готови да разговарят с протестиращите в условията на ултиматум. Не може да има диалог с предварителни условия. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след среща в НС на ръководството на ПГ на КБ с делегацията на ПАСЕ, водена от нейния председател Жан-Клод Миньон. В Европа никой не поставя под съмнение резултатите от изборите у нас, продължи Станишев. По повод протестите - и правителството и българският парламент са готови да разговарят с всеки и това се доказа с гражданските съвети, които са формирани към всички министерства и в обсъждането и подготовката на новия Изборен кодекс, каза още той.

По време на разговорите с представителите на ПАСЕ поехме ангажимент да поканим Венецианската комисия да помогнат със становище при подготовката на новия Изборен кодекс и основни моменти в него, посочи Станишев. Има парламентарна комисия, която работи в активен диалог с гражданското общество, добави председателят на ПГ на КБ. Според него не може да се очаква работата по Изборния кодекс да приключи по-рано от половин година, което означава до края на 2013 г. и няколко месеца още, за да се вземе пред вид становището на Венецианската комисия.

Очакваме ПГ на ГЕРБ да върши своята работа, за да има диалог, с представителите на ПАСЕ обсъдихме и актуалната политическа ситуация, посочи Станишев. Депутатът от КБ Янаки Стоилов благодари на председателя на ПАСЕ за неговата позиция да обяви на всички политически сили, че тяхното място е в българския парламент. Подчертахме, че диалогът не е условия за това каква ще бъде парламентарната конструкция. ПГ на партия Атака участва в работата на парламента без да подкрепят правителството, подчерта той.

Своя позиция по-рано през деня изрази социалистът Георги Кадиев. Работещият вариант за изход от политическата криза е да се проведат нови парламентарни избори, но най рано през май догодина, заяви пред ТВ7 депутатът от БСП.
Според него по-ранното насрочване на вота - през септември, нищо няма да промени, защото няма достатъчно време - нито за промяна на изборния кодекс, нито за създаване на нови граждански формации и партии.
За насрочването на нови избори и промяна в избирателния закон според Кадиев е необходимо общо споразумение между всички политически партии и гражданите. ГЕРБ също трябва да участват, категоричен е депутатът социалист.

Станете почитател на Класа