Приеха на второ четене промените в Закона за СРС

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Според новите текстове специализираната структура, която основно прилага специални разузнавателни средства, Дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), ще бъде изведена от структурата на МВР и ще бъде обособена в държавна агенция, подчинена на Министерски съвет. Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка.
Идеята е изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС по чл.13 от закона да гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба.
С нов текст в закона се възстановява Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. То ще има петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Всяка година това бюро ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни. Министерски съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип.
ДАТО е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, както и на информационния фонд и архива.

Станете почитател на Класа