Цацаров: Сидеров ще бъде задържан, ако хулиганства

Ако се открият признаците за квалифицирано хулиганство, Волен Сидеров ще бъде задържан, след което аз ще уведомя председателя на НС Михаил Миков, заяви пред журналисти преди редовното заседание на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров. "Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно престъпление. Конституцията дава право при заварено тежко престъпление лицето да бъде задържано на място", обясни Цацаров. На министъра на вътрешните работи съм разпоредил в случаите на поведение, покриващо признаците на квалифицирано хулиганство, да бъда уведомяван незабавно, уточни главният прокурор. Цацаров обаче направи разграничение между поведението на Сидеров в парламента и поведението му извън Народното събрание. По думите му не е работа на прокуратурата да контролира кой влиза в Народното събрание с оръжие или не.

Поведението в парламента е проблем на самия парламент

но по отношение на останалото поведение да не се окажем пред хипотезата, при която имаме задържан народен представител и съобщение до Миков от мен, че депутатът е задържан, допълни Цацаров.
Главният прокурор коментира и казуса с регистрацията в полицията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Според главния прокурор наредбата, с която на всички с повдигнати обвинения им се прави регистрация в полицията, противоречи на Конституцията. Въпреки това, тя е била прилагана спрямо всички, които са обвиняеми. Няма как тя да не бъде приложена и спрямо Цветан Цветанов, коментира главният прокурор,според когото за да бъде отменен текстът трябва да бъде променен Законът за МВР. Към Цветан Цветанов като обвиняем няма специално отношение, каза главният прокурор, който смята, че по този начин Цветанов не е подложен на унижение. Тъжното в страната е това: че трябва да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща - че

в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не

че собствената ти наредба противоречи на Конституцията, бяха думите на Цацаров. Ако го осъзнаваш в момент, в който засяга собствените ти права, това означава, че не го осъзнаваш в момент, в който си го подписал и по този начин си засегнал правата на хиляди хора, коментира още Цацаров. По повод на думите на защитника на Цветанов - Менко Менков, че в текстовете на разследването, заради което Цветанов получи второ обвинение, се говори за катерушки и пързалки, Цацаров предпочете да говори с хипотеза: "Представете си, че става дума за цял комплекс от съоръжение пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявено лице да бъдат преместени пред друг хотел, който е бил стопанисван от него, а освен катерушки има и изнудване и длъжностно престъпление. Съдия е подписал СРС-тата. Така няма да опрем само до катерушката".

Станете почитател на Класа