Румяна Тодорова: До 15 дни искам анализ на финансовите потоци в НЗОК

„Ще искам много подробни анализи за движението на финансовите потоци в НЗОК по направления. 10-15 дни е срокът, който аз съм си поставила, и в който хората, които са работили върху бюджета на касата, трябва да са наясно”. Това каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред БНР.

Тя обясни, че към настоящия момент дефицит се очертава в болничната помощ и в лекарствата – както тези за домашно лечение, така и лекарствата в болничната помощ, лекарствата за онкоболните.

„Там анализът ще бъде много подробен. Той няма да бъде само финансов, а ще бъде и медицински, защото се оказва, че на практика тези лекарства се използват без да има критерии и регистър на онкоболните”, обясни тя.

Притеснително по думите на Тодорова е и състоянието на оперативния резерв – 10% от бюджета на касата, който по закон се заделя като резерв. При предишното управление на касата бюджетът за лекарства е бил завишен със 17 милиона лева, но към момента не е ясно откъде са дошли тези пари.

„При наличието на този резерв, в сътрудничество с Министерството на финансите, ще бъде направен разчет за бюджета на касата до края на годината и ще стане ясно дали той ще бъде изпълнен”, допълни Тодорова.

Станете почитател на Класа