Нов начин за финансиране на клиничните пътеки ще търси Таня Андреева

За основните дейности бюджетът на Министерство на здравеопазването е изчерпан, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в ефира на БНР тази неделя. "Лекарите искат увеличение на средните заплати, с общи усилия ще мислим и ще работим в насока за постигане на това увеличение. Говорихме и дали не може да има и някакъв нов начин за финансиране на клиничните пътеки, така че поне частично да се остойности лекарският труд, което в момента не е така”, каза още Андреева.

"На срещата в петък със завеждащи клиники по неонатология се разбра, че България е единствената страна, в която няма нормален транспорт за недоносените деца.

Обединихме се около това, да направим една законова рамка в по-дългосрочен план за грижата за недоносени деца и хора с репродуктивни проблеми. Реанимобил ще има през есента, тъй като закупуването му е свързано с провеждането на обществена поръчка", обясни министърът на здравеопазването.

По отношение на новия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова, министър Андреева каза, че тя е специалист и по нейно време касата се е управлявала най-прозрачно и е имало най-много средства за лечебните заведения.

 

Станете почитател на Класа