Йовчев одобрява и двамата кандидати за шеф на ДАНС

Убеден съм, че и двамата кандидати за председател на ДАНС имат необходимите качества, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, по повод изслушването в Народното събрание на двамата кандидати за шеф на ДАНС Владимир Писанчев и Недялко Недялков. „Съвсем скоро министър-председателят ще реши кой от двамата кандидати да предложи”, уточни Йовчев.
И двамата кандидати са професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, които са доказали, че имат съответните знания и умения, които имат съответния опит и дори имат включително опит и да управляват агенцията, тъй като са на ръководни длъжности от доста време. И двамата се ползват с доверието на международните ни партньори, каза още вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Във вторник парламентарната Комисия за контрол над службите изслуша двамата кандидати за председател на ДАНС. „Основният риск и заплаха за националната сигурност в момента е икономическата криза, каза кандидатът Владимир Писанчев. Икономическата криза намалява потенциала на държавата да упражнява своите функции и забавя икономическия растеж, посочи Писанчев. Това, според него, изисква насочване на ресурса на агенцията в посока преследване на икономически престъпления и корупцията, като се обръща внимание особено на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, данъчните измами, начините на усвояване на еврофондовете и корупцията. Кандидатът за председател на ДАНС Недялко Недялков каза на изслушването си от депутатите от Комисията за контрол над службите, че ако бъде избран, приоритет ще бъде противодействието на действията на лица и организации за отслабване или източване на средства от държавния бюджет. Първата насока, на която обърна внимание Недялков, беше противодействието на производството и трафика на наркотици. Друга насока е контраразузнавателната дейност, в това число и глобалните заплахи на тероризма. Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, това е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността. Трябва да се подобри връзката на ДАНС с прокуратурата, посочиха като свой приоритет и двамата кандидати за шеф на ДАНС.

Станете почитател на Класа