Вигенин: Европейските страни са далеч от мисълта да ни казват какво да правим

От България се очаква да бъде стабилна и нормално функционираща държава. Внушенията, че една или друга държава подкрепя едни или други тенденции в политическия живот на България, не са сериозни, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНР.

Европейските страни са далеч от мисълта да ни казват какво да правим. В ЕС смятат, че трябва да се търсят възможности за диалог, защото напрегнатата ситуация създава пречки за ефективна работа на институциите, посочи министърът.

Запитан дали е обсъдил със своите европейски колеги реакцията на някои посланици на протестите в страната, Вигенин каза, че няма намерение да се занимава с един или друг посланик. На въпрос пък, че посланикът на Франция е бил забелязан на един от протестите, министърът коментира: „Това е негов избор, това е граница, която един посланик не бива да пресича”.
Преди две седмици в съвместно изявление посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер отправиха призив към политическите лидери на България да скъсат връзките си с олигархията. Преди дни американският посланик Марси Рийс изрази позицията, че политическата криза в България е провокирала много активни публични дискусии по някои важни теми - свободата на медиите, върховенството на закона и съдебни промени.

 „Каквото съм имал да кажа, съм го казал и на френския, и на германския, и на холандския посланик. Доколкото френският и холандският посланик си заминават съвсем скоро, техните мандати изтичат, в рамките на финалните си действия вероятно имат желание да направят някои обобщаващи оценки. Заявил съм неведнъж, че като цяло притесненията, които бяха изразени, се споделят и от мен, и от правителството. Ние работим за разрешаването на тези трупани с години проблеми”, каза Вигенин.

Министър Вигенин обяви, че през следващата седмица планира обяд с посланиците на ЕС. „Там ще коментираме въпросите, свързани с развитието на ситуацията в страната, нашите приоритети на европейското поле”, поясни Вигенин.

Запитан дали е време вече България да мисли за следващ еврокомисар, външният министър Кристиан Вигенин каза, че сега не е моментът, но след няколко месеца трябва да се мисли сериозно. По думите му кандидатурата трябва да бъде широко обсъдена, за да не се стигне до повторение на случая с Румяна Желева.

Външният министър засегна и предстоящото утре обсъждане в Брюксел на включването на „Хизбула" в черния списък с терористични организации на ЕС. „Европейската служба за външна дейност предложи компромисно решение, което ние заявихме, че подкрепяме,” каза Вигенин. Той посочи, че дискусията утре ще бъде политическа и няма да бъдат предоставени нови факти.

Станете почитател на Класа