ЕК призова за сдържаност

Загрижени сме за случилото се в София, заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баи в коментар за последните събития от България. Случилото се е въпрос, свързан както с опазването на обществения ред, така и с уважаването на изконното право на всеки да протестира, добави той. Европейската комисия вече призова двете страни да покажат сдържаност и ние няма да правим допълнителни коментари, каза още Баи. ЕК не взима страна относно случващото се в България, заяви говорителят на ЕК в отговор на въпрос дали ЕК стои зад изказванията на еврокомисар Вивиан Рединг, която изрази подкрепа към демонстрантите, и дали е разумно ЕК да заема позиция срещу правителство на страна членка. Баи посочи, че позицията на еврокомисаря не е била пристрастна, а е изразявала обща симпатия към протестиращите.

Говорителят подчерта, че ЕК не заема позиция „за” или „против” никоя страна, участваща в събитията в България. Запитан дали събитията в България ще доведат до извънреден доклад на Европейската комисия, Оливие Баи подчерта, че има много ясен график за това кога комисията ще излезе със следващия си доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка.

Световните агенции отразиха сблъсъците пред Народното събрание във вторник срещу сряда, при които бяха леко ранени и протестиращи и полицаи. В сградата на Народното събрание повече от осем часа бяха блокирани над 100 човека – министри, депутати, синдикалисти и журналисти. Полицията успя да изведе хората от парламента след 3 часа сутринта.

 

Станете почитател на Класа