Цветанов скалъпил обвиненията срещу Гергана Червенкова

Когато се върне лентата назад, ще се види, че обвиненията на Гергана Червенкова са скалъпени и изфабрикувани, но това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник главния прокурор Ася Петрова. Тва заяви в предаването "Неделя 150" на БНР адвокатът на Гергана - Гачо Груев. Тази делегация освен дългия престой в САЩ – над 3 седмици, е извършила посещение при директора на директора на операциите на тази служба, която се занимава с наркотиците – ДЕА. Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България. Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова“, каза той.

Адвокатът подчерта, че у нас е бил създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че това е успех на българските служби.
„Гергана беше оклеветена пред целия български народ от Цветан Цветанов и в това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските държавни институции на ръководеното от него МВР“, категоричен бе Груев.
Според него по случая не си е свършила работата и тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева.

„Преписката с искането за екстрадиция на Гергана е от 77 листа, които са преминали през 4 държавни институции точно за 2 часа и 34 минути, през което време и министърът на правосъдието и главна прокуратура е следвало да извършат прочитане, анализ и проверка на искането на САЩ. От документите по делото е видно, че министърът на правосъдието не е извършил никаква проверка. Няма съставен дори и един документ в тази връзка. Трябва да припомня, че са извършени и други нарушения, някъде може би и престъпления, които са свързани вече с дейността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд, отново под давление на Цветанов. Ако главният прокурор разрови тази история, не малко магистрати от този съд, както и служители от ДАНС, от Министерството на финансите ще трябва да понесат една нелека отговорност“, коментира Груев и добави мнението си, че главният прокурор няма да го направи.

Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава, посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.

Станете почитател на Класа