Прегръдката на ГЕРБ

Бойко подаде ръка на реформаторския блок. „Само заедно можем да победим БСП, ДПС и АТАКА“ – заяви в последното си интервю генерал Борисов и даде да се разбере, че подкрепя една голяма „дясна“ коалиция.
Естествено, самият Реформаторски блок реагира недоволно. „Пазете се от данайците, когато ви носят дарове!“ – заяви един от лидерите на новото дясно Меглена Кунева.
Предполагаме, че госпожа Кунева познава отлично господин Борисов. Все пак и двамата възникнаха на политическата сцена, торпилирани от една и съща партия – НДСВ. Помните я – оправи ни за 800 дни, и то доста добре ни оправи – особено едни хора, които взеха милиони и си върнаха резиденции и имоти.
Впрочем, самата идея за прегръдка от страна на Бойко Борисов е абсолютно логична. Нека припомним, че дори тъмносините ДСБ, още чрез бившият си (и настоящ в сянка) лидер Иван Костов заявяваха в 41 народно събрание следното: “Ние подкрепяме ГЕРБ, защото споделяме еднакви ценности и принципи!“.
Така че протегнатата корава генералска десница към реформаторския десен блок едва ли може да ни учуди.
В крайна сметка ГЕРБ и блока имат еднакви принципи:
- част от субектите вътре имат общ генезис през БКП, после дузина партии и накрая – в десният политически сектор
- част от хората вътре така или иначе са били съпартийци – кои още в комунистическата партия, кои в СДС, кои в НДСВ
В действителност едно не можем да отречем – прегръдката между ГЕРБ и Реформаторския блок е напълно възможна, но се изисква време и известна работа по линия „медийна манипулация“ за да се случи това.
Нека погледнем партиите поотделно и видим какво ги свързва:
- ДСБ и ГЕРБ са дъщерни партии по линия на ЕНП
- Зелените и ГЕРБ имат повече допирни точки по отношение на екологията, отколкото Зелените и ДСБ примерно
- ГЕРБ и партията на Корман Исмаилов имат общ приятел в лицето на Реджеп Ердоган, който пък е недолюбван от Зелени и ДСБ
- Бойко Борисов никога не е наричал Кунева „Синя кукувица в червено гнездо“, което бе основното послание на ДСБ към ДБГ дълго време
Дали прегръдката на Бойко ще бъде приета или отхвърлена от реформаторите – това ни предстои да разберем.
Но един факт няма как да ни убегне. Част от лидерите на реформаторския блок – особено тези, които стоят в сянка – бяха именно хората, които направиха така, щото някога мощната и подкрепяна от милиони българи десница да се сведе до няколко отломки с общ резултат, който трудно би минал 4 процента.
Но както се казва – сега нещата са в ръцете на самите „реформатори“. Ако приемат подадената от Бойко ръка, трябва да помнят едно – това, което техните лидери не успяха да довършат, Бойко би могъл да стори с финес.
Всички помним как приключи неговата прегръдка с някои други субекти – РЗС е история, а АТАКА бяха останали почти без парламентарна група.
За това ще следим с интерес събитията около идеята за голяма дясна коалиция.
И ще очакваме да си отговорим на въпросите – дали тя е голяма?
Дали е дясна?
И дали е коалиция?

Станете почитател на Класа