Президентът сезира КС за промените в Закона за СРС

Президентът ще обнародва повторно приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства и ще сезира Конституционния съд, съобщиха от прессекретариата на Росен Плевнелиев.
На 24 юли тази година президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за СРС. За ново обсъждане от парламента бяха върнати само отделни текстове на закона, създаващи предпоставка за нарушение на основни конституционни принципи - за разделението на властите и за гарантиране на независимостта на съдебната власт.
Депутатите в 42-то Народно събрание преодоляха президентско вето с положителния вот на 125-ма народни представители, сред които 11 от „Атака”, срещу 69-ма „против”.
„За съжаление, парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти. Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава”, се казва в изявлението на прессекретариата на държавния глава.
В изпратената до медиите позиция се казва още, че дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, останала само на думи.

Президентът изразява своята увереност, че принципите на разделение на властите и независимостта на съдебната власт са в самата основа на правовата държава и не могат да бъдат поставяни под условие, без значение каква е целта на промените в отделен закон. По тази причина държавният глава ще използва правомощията, които Конституцията му предоставя, и ще сезира Конституционния съд.

Станете почитател на Класа