Станишев: Евентуално президентско вето върху бюджета ще е чисто политическо

„Ако президентът Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет, то ще е вето по целесъобразност и вето чисто политическо”. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, ден преди държаният глава да оповести публично становището си. „Няма частично вето. В промените в актуализация на бюджета всички параграфи са взаимно свързани и не може да се говори за частично вето”, категоричен бе Станишев.
Той припомни, че в последните 23 години от историята на бюджетите в България има само един единствен случай, в който президентът Желю Желев е наложил вето върху текстове, които са противоконституционни и има произнасяне на КС, а не върху конкретни числа и параметри на бюджета. „Така че единственият реален мотив, който би могъл да има, е ако има противоконституционни текстове. Такива няма”, заяви лидерът на социалистите.
„Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета. Той трябва да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато е бил част от кабинета. Тогава се стига до дефицит от 3.8% по европейска методика. Тогава не е бил проблем такъв дефицит, а сега е проблем много по-малък. В актуализацията е заложен дефицит от 2% от БВП”, посочи Станишев.
Той очаква част от критиките да бъдат свързани с приходната част. Прогнозата, която дават Митниците и НАП, е с 1 млрд. лв. по-малко. По отношение на разходната част – разходите са вследствие на политиката на ГЕРБ. „Разходите за храна на полицаите са увеличени два пъти, без това да е заложено в бюджета”, каза още Станишев. Според него едно вето на актуализацията на бюджета ще удари много социални групи.
„Чрез промените в бюджета българските институции гарантират хората с увреждания да получават помощите си до края на годината. Това се отнася за няколкостотин хиляди българи. За първи път за последните няколко години се преустанови увеличението на цената на електроенергията”, посочи Янаки Стоилов от БСП.
Според Станишев ако бъде наложено вето върху актуализацията на бюджета, трябва да се сложи знак на равенство между Симеон Дянков и Росен Плевнелиев, защото така държавният глава изцяло би споделил и поел отговорността от фискалната и социалната политика на Симеон Дянков.
„Това вето означава точно следване на философията на Дянков на рязане на всички разходи, дори крайно, жизнено необходими за цели социални системи, в името на фалшива икономическа стабилност и нисък бюджетен дефицит”, заяви лидерът на БСП.

Станете почитател на Класа