Ева Жечева: Не съм политически назначенец

"Не мога да се чувствам политически назначенец, защото не представлявам и не съм част от тези политически сили, които в момента са на власт. Аз съм експерт", каза новият председател на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева в интервю за Нова телевизия в сряда. Не съм политическо назначение, бях депутат от СДС в 38-то Народно събрание, но след като поех работата в агенцията, се отказах да ставам отново депутат, каза още Жечева, която оглавяваше Агенцията и през 2001-2002 г.
Тя пое отново поста в края на юли, като бе назначена на мястото на Калин Каменов, който твърди, че отстраняването му е политическо. Членове на БСП в Сливен, от където е тя, започнаха подписка срещу назначението й, като изказаха съмнения в моралните й качества и я нарекоха "една безотговорна дама".
"Искам да запазя агенцията от политическо влияние, защото тя не може да бъде обвързвана политически. Не можем да обвържем децата политически", каза днес Ева Жечева.
Тя коментира, че Ана Ананиева, дъщеря на Нора Ананиева от БСП, е назначена с министерска заповед за зам.-директор, както, по думите й, е бил назначен и бившият директор на агенцията Калин Каменов.
Относно обвиненията към нея, когато е оглавявала Агенцията през 2001-2002 г., Жечева каза, че тя не е била освободена, а са били прекратени служебните правоотношения с нея.
Жечева обясни, че през 2002 г. е била освободена от агенцията от тогавашният вицепремиер Лидия Шулева не с професионални, а с икономически мотиви - за висок наем, плащан за сградата, в която се помещавала ДАЗД. По думите й никога срещу нея не е повдигнато обвинение по какъвто и да е повод.
Шефката на Агенцията за закрила на детето добави, че ако институцията загуби европейски пари, отговорност за това ще носи бившето ръководство, тъй като има забавени проекти.

Станете почитател на Класа