Г-20 без единна позиция за войната в Сирия

Няма единна позиция на страните за военнаоперация в Сирия, съобщи в профила си в Twitter италианският премиер Енрико Лета, предаде news.bg.

Той написа това съобщение след края на работната вечеря в първия ден от срещатав Санкт Петербуг. Основна обсъждана тема там е Сирия.

По-рано премиерът заяви и позицията си относно Дамаск. Той разбира позицията и притесненията на САЩ,но би подкрепил военна операция само след решение на ООН. Това съобщи АНСА.

Според премиера Лета срещата на Г20 е последен шанс за мирно разрешение на конфликта. За такова се обяви по-рано и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Той повтори същото и в обръщението си при откриването на срещата и поиска конференция за Сирия - "Женева 2". Това заяви Лета на пресконференция в Санкт Петербург.

Също така Лета е отрекъл да усеща "охладняване"в отношенията между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, известен съюзник на сирийския държавен глава Башар Асад.

След оповестените позиции на двамата президентиотносно Сирия стана ясно, че те са противоположни. Среща извън контактите им на Г20 не се предвижда, съобщиха още говорители. Лидерите на Конгреса Джон Боунър и Хари Рийд също отрекоха намерение да се срещнат с руски депутати.

Путин се обяви срещу използванетона химически оръжия, но и изрази съмнение в доказателствата срещу Асад. От руска страна отрекоха и обвиненията, че ще снаабдят с оръжие силите на Асад при военна операция, тъй като досега Москва е доставила на Дамаск достатъчно оръжие.

Станете почитател на Класа