Плевнелиев поздрави Съюза на българските писатели

С писмо до Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, президентът Росен Плевнелиев поздрави писателската общност по повод 100-годишнината на Съюза. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. “Съюзът на българските писатели не е обикновено творческо обединение или професионално сдружение, а истински вдъхновител, коректив и стожер на българската култура, с чиято дейност са свързали имената си някои от най-светлите умове на България. Неслучайно първият му почетен председател е именно патриархът на родната литература дядо Вазов, който е и един от създателите му”, се казва в писмото на държавния глава.
Раждането и утвърждаването на Съюза са пряко свързани с развитието на младата българска държава и спомагат за издигането на културното равнище на целия ни народ, за бързото европеизиране на българската култура, за появата на големи писатели и създаването на литература на най-високо европейско равнище. В тежките години на войни и катастрофи, когато родината ни преживява драматични мигове и изпитания, интелектуалният елит на нацията, в лицето на творците на словото, бе редом със своите сънародници и пое своята отговорност като пазител на националния дух и ценности, напише в поздравителното слово президентът Росен Плевнелиев.
През периода на тоталитаризма, въпреки тежката идеологическа стагнация и политическа намеса в творческия живот на интелигенцията и на цялото общество, редица талантливи творци от всички поколения защитиха достойнството и отговорната мисия на Съюза на българските писатели и създадоха високохудожествени творби, неоспорим принос в духовната съкровищница на България. Сред най-успешните инициативи на организацията безспорно са и международните писателски срещи, които събират в България водещи световни автори, едни от големите имена на съвременната литература, допълва в поздравлението си президентът Плевнелиев.
Росен Плевнелиев изразява увереност, че Съюзът на българските писатели и занапред ще има своето достойно място в културния и обществения живот на страната и ще отстоява достиженията на българската литература, като подпомага нейното развитие в България и по света.

Станете почитател на Класа