Пирогов отчете двоен ръст на лекувани неосигурени лица



Двоен ръст на неосигурените пациенти отчитат в Пирогов. Общо за почивните дни 6 и 7 септември 1200 болни са минали през Пирогов. От тях 160 са хоспитализирани.

За тези два дни 17 здравнонеосигурени са преминали през лечебното заведение. За сравнение доц. Олег Чолаков - зам.-директор на Пирогов, посочи, че за двата почивни дни 6 и 7 септември на миналата година здравнеосигурените са били трима, предаде news.bg.

За цялото лято от 1 юни 2013 до 31 август отново от Пирогов отчитат 2 пъти скок на неосигурените болни в сравнение със същия период на 2012. Това лято 55 000 пациенти са минали през Пирогов. От тях 11 000 са хоспитализирани, а 176 здравнонеосигурени са получили медицинска помощ в спешния център.

Доц. Попов отчете, че през миналото лято отново около 55 000 са преминали през спешния център, приблизително 11 000 са хоспитализирани, но неосигурените през лятото на 2012 са били 86 души.

За периода 1 януари - 31 август 2-13 общо здравнонеосигурените, които са лекувани в Пирогов са 484 души, а за същия период на 2012 техният брой е бил 225.
"Лечението на тези болни го плащаме ние, работещите в болница Пирогов", обясни доц. Олег Попов.

Такава е и практиката в другите болници, което се отразява на доходите на лечебните заведения. Държавата по принцип отделя финансов ресурс за лечение на здравнонеосигурени, но съответният неосигурен трябва да отговаря на строги критерии.

Средно между 1000 и 2000 лева струва лечението на едно здравноненосигурено лице и приблизително около 400 000 лева е сумата, излязла от бюджета на Пирогов за лечението на неосигурените пациенти.

Според зам.-директора на Пирогов необходими са болезнени промени в здравеопазването, за да се решат проблемите в здравеопазването. Политиците обаче не желаят да правят тези болезнени реформи, за да не загубят електората си.

Трябва да се чуе гилдията, категоричен е доц. Попов. Факт е, също така, че голяма част от здравнонеосигурените пациенти се препращат по другите болници към Пирогов.

През лятото от Пирогов също така отчитат ръст на ужилените от насекоми,м като смаоз а двата почивни дни - 6 и 7 септември - над 20 са ужилените, като почти половината от тях са хопитализирани заради по-сериозни ефекти.

Станете почитател на Класа