Румен Петков разкритикува БСП заради липсата на оценка за първите 100 дни на кабинета

Националният партиен съвет на БСП останахме без оценка на 100-те дни на правителството на Пламен Орешарски, което се случва за първи път от 23 години. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Румен Петков, член на ръководството на БСП, бивш депутат и министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция. „Независимо дали управляваме или сме в опозиция, Националният партиен съвет не е изразил своята оценка към 100-те дни управление на правителството. Това е такова неглижиране на партийните органи, което ги унижава, в не малка степен - ги обезсмисля, и тук отговорността е на председателя Сергей Станишев”, заяви Петков.
Неговата лична оценка за 100-те дни управление на правителството е, че това са били най-напрегнатите сто дни въобще в историята на България за правителствата, които са управлявали страната. „Не коментирам кадровите грешки, които ескалираха напрежението, но още от втория – третия ден, правителството работи в условия на публична агресия, на натиск, една част от натиска – нерегламентиран. Работи в условия на постоянна атака, което прави много трудно ежедневието му. Въпреки това, правителството постигна резултати, които заслужават да бъдат отчетени и уважени – и в сферата на социалната политика, и в сферата на управлението на енергийната система, колкото и трудно да е това, и на този етап да не се очертава като стратегическа визия в перспектива. Също така, и в трудни и много критични сфери като сигурността”, посочи Петков.
„Споделям оценката, която г-н Местан каза, твърде плахи действия в кадровата сфера, но не бих винил толкова правителството, колкото партиите, които го подкрепят. Очевидно е, че вътрешният министър иска да направи сериозни промени, които да заздравят системата, и да възстановят сигурността и доверието на самия полицейски състав в МВР, но някой се крие зад гърба му и възпрепятства необходими, ефективни промени, като директор на „Национална полиция”, директор на „Гранична полиция” и у мен остава впечатлението, че това сме ние – БСП или по-скоро - нашият председател. Няма как министърът да не иска да извърши тези промени, защото той много добре разбира, че населението отхвърли управлението на ГЕРБ, заради полицейското насилие, заради полицейщината, а факторът, който реализираше тази политика на насилие, е директорът на „Национална полиция”, но някой го пази и се крие зад гърба на министъра”, каза още Румен Петков.

Станете почитател на Класа