Държавата поема част от осигуровките при назначаване на безработен младеж

Правителството промени Националния план за действие по заетостта през 2013 година. Това ще даде възможност за откриване на допълнителни работни места за младежи до 29-годишна възраст. За тази насърчителна мярка Национален план за действие по заетостта осигурява на работодателите в продължение на 18 месеца поемане на част от осигурителните вноски, обясни социалният министър Хасан Адемов след днешното заседание на Министерски съвет.

Той добави, че за първите 6 месеца се поемат 30% от осигурителните вноски, при следващите 6 месеца - 50% и 75% за оставащия период. По думите му, това дава възможност на младежи, които нямат необходимия стаж, да бъдат наети от частни работодатели, за да могат да трупат стаж по професионално направление.

Промените ще осигурят заетост на около 300 младежи до края на годината, отчете още Адемов. Министърът коментира и плана от догодина да падне максималният осигурителен доход и новоотпуснатите пенсии да са в реални размери. Според него най-справедливият начин е таванът да падне за всички.

Станете почитател на Класа