Румен Петков: БСП е в криза на идеите

Бившият вътрешен министър Румен Петков, който преди време посъветва Сергей Станишев да каже кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, не остана доволен и след признанието на лидера на БСП. „Не е мъжка постъпката, беше направено по глуповат начин”, заяви Петков и припомни, че пред bTV лидерът на левицата каза: „Ама той Орешарски не го е ли е казал”. Това звучи несериозно в очите на избирателите. Човек, който държи на партията и хората около себе си, не прави така”, коментира Румен Петков. Според него изказването на Лютви Местан, че отговорността за назначението е обща, е далеч по-важно. „Отговорност - тази дума в устата на нашия лидер блести с отсъствието си”, добави Петков.

Той призна, че в БСП доста въпроси се замазват – „Не знаем кой определи министрите”. Петков разкритикува избора на Десислава Терзиева за министър на регионалното развитие. „Колкото повече тази дама е в правителството, толкова по-зле”, отсече той.

Според Румен Петков е очевидно е, че БСП като партия не участва съвсем в управлението. „Националният съвет не направи оценка на 100-те дни на кабинета. Така се дистанцираме от правителство, което подкрепяме”, каза той.

На констатацията, че част от позициите му съвпадат с тези на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Петков отговори: Не изключвам Бойко Борисов да изговори разумни неща.

Въпреки че големият проблем на правителството е неяснотата, а хората на улицата се борят за морал, не трябва да има предсрочни избори сега, смята Петков. По думите му може да се намери балансирано национално отговорно решение за избори. Той обобщи, че политическата обстановка в страната е лоша, по-лоша от всякога.

„Видимо е, че БСП е в криза на идеите. Това е болезнена, но вярна констатация”, призна Румен Петков, но с уговорката, че хората в партията не са се изчерпали и тя има интелектуален потенциал.

„По въпроса с Пеевски колкото можахме, толкова се изложихме”, каза Петков и видя в бъдещето Бойко Борисов с предизборен плакат „Гласуваш за Станишев, получаваш Пеевски”. „Практически Делян Пеевски беше шеф на ДАНС. Той беше избран от НС, имаше среща с главния прокурор”, обяви Румен Петков. По думите му един човек не може да събере шефовете на направленията в ДАНС на среща, но председателят на агенцията може да го направи. Трябва да се отбележи, че от момента, в който парламентът гласува Пеевски за шеф на ДАНС до оставката му, той се срещна със Сотир Цацаров и ръководните кадри в агенцията.
Бившият МВР шеф изрази опасенията си, че БСП не укрепва доверието в себе си и отчете това като грешка. Според него гафовете на кабинета са се превърнали в практики, не в инциденти.

Румен Петков беше скептичен и към новосформирания Реформаторки блок. „Забавлявам се от сърце. Кой избра гражданския съвет”, попита той. По думите му той е нелегитимен и възмутителен. „Какво пречи ние тримата да си спретнем граждански съвет”, обърна се Петков към водещите на „Тази сутрин”. Бившият министър не пропусна да разкритикува и служебния кабинет. Той хвърли отговорността за сделката с печатницата на БНБ върху експремиера Марин Райков и президента Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа