Бареков: Искам да се чуе гласът на Родопите

- Защо „България без цензура“ тръгва точно от Смолян? Вчера каза, че е знаково място?
- Започвам от тук, защото съм работил и съм живял в този район. Родопите и Северозападна България са едни от най-силно ощетените по време на прехода, затова стартираме турнето от тях. Родопчани заслужават гласът им да бъде чут, държавата да влезе в своята функция и да се погрижи за тях. Искам да се чуе гласа на Родопите.
Има казуси, които трябва да довършим. Това е проблемът с възстановяването на Родопския драматичен театър, това е и повторното откриване на болницата в Девин. Така че, ще преследваме тези цели и затова започваме от тук.
- Как очакваш да те посрещнат хората?
- Както винаги – топло. Родопчаните са, може би, най-топлите българи. Аз ги обичам, те хранят към мен също топли чувства, така че ще бъде много хубаво, много приятно. Очаквам да дойдат хиляди хора, защото само на последното ни предаване там ние събрахме 1000 души, а политическите партии, които по същото време си правиха кампаниите, не успяха да повторят нашия успех и да съберат много хора.
Чакаме родопчани на 16 септември в 17 часа на площада пред общината в Смолян. От 18.30 часа ще им подарим спектакъл с ансамбъла на Нешка Робева, с Деси Добрева и 101 каба гайди. Надявам се, че това ще приповдигне настроението и ще можем да съчетаем двете неща – да чуем гласа на хората и да им дадем малко да постоплят сърцата си и да се повеселят.
- Какво ще е по-различно в сегашното турне на „България без цензура“ от предишните?
- Турнето не трябваше да спира. За жалост обаче събитията в държавата, опошляването на политическия процес, платените митинги, опита на партиите да яхнат протестите, отвратителната търговия с гласове по площадите, мръсната кампания на гаулайтерите на ГЕРБ, която изнесоха персонално срещу мен ме убеди тогава, че няма смисъл една кампания, чиято цел е да обедини нацията да бъде използвана от шепа буквално мръсници, за да подпалят гражданска война.
А това беше и стратегически ход. Но много хора ми се обаждаха – ние работим с много сдружения – над 100 и те искаха да възстановим проекта, на тях това им липсваше. И ето, ние се завръщаме на терен и казваме, че не искаме този път партийни противопоставяния на отделните партии в рамките на нашето предаване.
- Очакваш ли провокации?
- Разбира се, че очаквам. Аз съм човек, който заплашва статуквото. Имам много сериозни врагове в лицето на управляващите партии и псевдоопозицията ГЕРБ. Затова очаквам провокации. Но ние сме много по-силни от тях и ще им го покажем. Нашата сила са хората и гражданите. Ако хората са обединени, няма какво да ни плаши. А ние целим точно това.
- Казваш, че няма да допуснеш политика в „България без цензура“, но и че ще има политически проект с твое участие? Хората взеха да се объркват.
- Политически проект ще има след като завърши турнето „България без цензура“ и той ще бъде проект на хората. Нека хората да кажат какво искат.
- След толкова обиколки по страната как се променя живота в страната и самите хора през твоите очи?
- България се развива все по-лошо. От по по-лошо към по-лошо. Аз пътувам вече близо 10 години, но толкова обезверени хора, толкова хора, докарани до отчаяние и до мизерия аз не съм виждал. Заслугата, разбира се, е на политическия елит.
Самовлюбените български политици отказват да чуят гласа на народа и това си личи. Просто има един глух тътен в цялата страна, който скоро време ще прерасне в земетресение. Социалното положение в страната е изключително тежко. Няма европейска държава, в която поданиците да живеят толкова лошо. За жалост.
- Какво трябва да се случи, за да се вдигне духа на нацията?
- Трябва да се случи прелом, трябва много сериозна реформа. Говорим за управление, което да разтърси много сериозно политическия елит и държавата.
- Узряло ли е вече обществото за това?
- Мисля, че е узряло. И още на следващите избори това ще се покаже, независимо кога ще са те. 

Станете почитател на Класа