Искат удвояване на парите за култура

В момента започват преговорите с финансовото министерство относно финансирането на културните институти през 2014 година.

Това заяви в Плевен зам.-министърът на културата Васил Василев.

18 септември е крайният срок, когато трябва да бъдат внесени проектните предложения във финансовото министерство.

„Това, което ръководството на Министерството на културата изявява като становище и това, от което ще се тръгне е бюджет, два пъти над това, което е в момента", каза Василев.

„Това е базата, която ние ще тръгнем да защитаваме, а какво ще успеем да защитим - вече е въпрос на убеждения", каза зам.-министърът на културата.

Той обясни, че предстои дълъг процес на защита, „защото ние като специалисти и като хора, които познаваме всеки един сектор и необходимите му средства, разбираме полемиката, че в крайна сметка не може един творец да остава на ръба и да мисли единствено и само за своята потребност.

„Когато задоволим потребността, ние започваме да мислим за духа, а мислейки за духа, ние градим нация. Ако продължаваме да стоим на ниво бит, той ни убива - битът се превръща в улица, а тя обезличава хората", смята Василев.

Според него отпадането на делегираните бюджети не решава проблема, а трябва като цяло да има по-различен подход към културата.

„Най-важното е да помислим за сигурността на твореца, защото ние в момента говорим единствено за цифри и когато дадем спокойствието на твореца, ние започваме да правим достъпността до културата", каза още той.

Станете почитател на Класа