Кунева: Тактиката на Борисов е „ухажване и бой, бой и ухажване"

Бих казала на г-н Борисов, че тази негова заявка не е начинът да се сближи с Реформаторския блок. С ухажване и бой, бой и ухажване,няма да стане". Това коментира пред bTV лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. „Трябва да се държим по начина, по който се държат тези, които ни харесват. Не си представям германски политик, на когото Меркел например да е поръчала да се говори за нейните опоненти по начина, по който г-н Борисов поръчва как да се говори за неговите опоненти", добави Кунева.
Тя каза, че и Движение "България на гражданите", и Реформаторският блок имат собствена физиономия. Попитана за принципа, който обединява партиите в Реформаторския блок, Кунева отговори, че това е самата реформа. „Загубили сме за толкова години остротата на възприятието си и политиците искат да дадат надежда. Реформаторският блок крие заявката си в самото си име. Реформаторският блок най-напред трябва да промени изобщо начина, по който се държат партиите. Тоест партиите да отстъпят назад. Не съм против партиите, но трябва внесем повече мажоритарен елемент", подчерта Кунева.
Тя припомни, че в темите Реформаторският блок сложи медийна среда, съдебна система, административна реформа. Според нея тези три системи без реформи не могат да се случат.
"На политическия елит не се вярва въобще. На хората политиците им стават еднакви в един момент. Сегашното правителство тегли от общата банка на доверие. Ако днес едно безобразно поведение може да бъде отминато, то утре какво пречи на следващия да има десет пъти по-безобразно поведение", заяви Кунева. Според нея Гражданският съвет е абсолютно необходим, за да функционира Реформаторският блок. „Хората от гражданския съвет не са кандидатствали при нас, те се обърнаха с гражданска инициатива към нас", добави тя.


Станете почитател на Класа