Уволнения по списъка на Кунева

Очаквам Меглена Кунева да съди кабинета „Орешарски“ за откровено плагиатство. Списъкът с уволненията, които кабинетът мотае заради обществената реакция към чистките и търпи заради това критики основно от ДПС, всъщност е списъкът на Кунева. През януари лидерката на „ България за гражданите“, която е и член на Реформаторския блок, даде пресконференция и обяви, че в държавната администрация работят 2 069 калинки. Данните бяха подплатени със сериозно проучване от страна на нейни експерти, които са напълно наясно за какво става дума.
Куриозното в случая е, че възможността да се започва работа в администрацията без конкурс беше приета от Тройната коалиция. Факт е , че ГЕРБ максимално се възползва от създадените от в Тройната коалиция възможности в Закона за държавния служител да се влиза през задния двор в държавната машина. Вместо да промени закона, партията на Борисов наблъска своите кадри навсякъде, където се появи свободно място. Така се стигна до хиляди назначения без конкурс. От тази история може да се излезе по един единствен сценарий .
БСП трябва да поправи собствената си грешка като цената се плати от кадрите на ГЕРБ.
Та кои са за уволнение?
Според хората на Кунева към януари тази година калинките са 2 069. Според официалните данни назначенията на ГЕРБ са 2 576. В джоба на разни депутати от БСП и ДПС се мъдри именно списък с тези 2 576 имена, посочени от отделите „Човешки ресурси“ в съответните министерства и агенции.
Откъде се взе тази цифра? Нека си спомним, че ГЕРБ закри две министерства – на държавната администрация и на извънредните ситуации. Чиновниците, които бяха „разквартировани“ след реформата по ведомства са около 500. Останалите назначени без конкурс са по две линии - по заместване (майчинство) и на временни договори на половин работен ден. Една малка част бяха назначени в политическите кабинети, но те си тръгнаха заедно с министрите.
Номерът, който се прилагаше масово от ГЕРБ, е да бъдат назначавани хора на временни договори и когато се освободи място да кандидатстват за него без конкурс. Именно тази възможност бе записана от Тройната коалиция в Закона за държавния служител. И срещу нея сега възразяват БСП и ДПС.
Не е за пренебрегване и въпросът как на практика ще бъдат направени промените. Държавните служители отдавна не гледат на членството в една партия като на нещо съкровено, за което си струва да се умре. Тези дни стана известно, че преди 3 години в едно горско стопанство всички служители са били принудени да станат членове на ГЕРБ. Никой не е отказал. Никой сега няма да откаже да стане член на ДПС така че едва ли правителството ще направи масова чистка при положение, че служителите са готови да сменят партийните си книжки.
Затова е интересно дали ще променят закона като включат в него изменение, което да забрани такива възможности. Или ще предпочетат да изметат калинките, за да назначат други калинки на тяхно място.

Станете почитател на Класа