Бареков и Гарелов възстановяват Роженския събор

С Иван Гарелов взехме решение да поканим интелектуалци и да основем фондация "Рожен". Целта на тази инициатива е от следващата година да бъде възстановен Роженският събор. Това стана ясно в края на първото предаване от турнето "България без Цензура". Съобщението беще напарвено лично от Николай Бареков. "Знаете, Иван Гарелов е свързан с Родопите и ги обича, както и аз", каза водещият.

Съборът се прави на всеки 4 години през август.Тогава българи от всички краища на страната се събират под връх Рожен, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени.

Роженският събор има над стогодишна традиция. Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон, 27 юли, при параклиса "Св. св. Кирик и Юлита". Идеята на свещеника кореспондира пряко с факта, че границата на България по онова време през връх Рожен. За жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата, това е била възможност да се съберат на родови срещи заедно и пеели народни песни под съпровод на гайда, пекли традиционните агнета – чевермета на жар. След 1912 г. когато Родипите преминават в пределите на България Роженският събор губи политическото си значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но запазва духа на традицията, но си спечелва друго. 

Станете почитател на Класа