Фидосова нямала права за нотариус, тече проверка

о края на седмицата ще са ясни резултатите от проверката за липсващи документи в Министерство на правосъдието, свързани с правото на бившата шефка на правната комисия в предишния парламент Искра Фидосова да упражнява професията на нотариус. Това стана ясно от интервю пред bTv на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

„Има сигнал за липсата на правоспособност като нотариус срещу Искра Фидосова. Ние започнахме проверка веднага, има създадена комисия”, съобщи Златанова. Министърът посочи, че за проверката е нужно време, тъй като това е архив на 15 години. Златанова уточни, че документите стоят в едно мазе и възропта, че ако сме сериозна държава, не може така да се съхраняват. Според министъра на правосъдието евентуалното потвърждаване на сигнала за липсваща правоспособност за нотариус на Фидосова едва ли би довел до обезсилване на нейни предишни решения.

Това са поредни спекулации и ако има някаква липса на информация, аз съм готова да предоставя нужните документи, коментира на свой ред самата Искра Фидосова. Бившата шефка на правната комисия каза, че има диплома за юрист от април 1996 г. и е преминала нужните квалификации. По думите на Фидосова конкурсът за нотариус, визиран в сигнала срещу нея, е от 1998 г. и съответно тя е имала изискуемия двегодишен стаж, за да се яви на него и да работи като нотариус. Фидосово каза още, че и в момента, след като напусна Народното събрание, работи като юрист и има намерение да продължи да упражнява професията си. На въпрос защо се е отказала от депутатския си мандат и от участие в ръководството на ГЕРБ, Фидосова каза, че отдавна е обмисляла да се оттегли и моментът с разкриването на тефтерчето на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов просто е съвпаднал с огласяването на нейното решение.

Станете почитател на Класа