ГЕРБ ще преформулира вота на недоверие

ГЕРБ ще обмислят вот на недоверие за конкретна политика на правителството, вместо за цялостната, заяви в сряда в парламента лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”. Лидерът на ГЕРБ обясни, че днес ще обсъди с колегите си от парламентарната група дали вотът на недоверие, който планират да внесат в четвъртък, да не е за цялостна политика, а за отделен сектор. Причина за преформулирането на вота е изказвания на лидери в Реформаторския блок, според които вот за цялостна политика ще даде комфорт на правителството от 6 месеца, в които няма право да се внася нов вот. „От това, което чух снощи от Радан Кънев, че с пълен вот за 6 месеца обслужваме БСП, това е много тежък упрек към нас и не мога да го допусна. Меглена Кунева е казала, че е по-добре с няколко частични вота на недоверие да се работи и да не се дава този комфорт от 6 месеца. Обадиха ми се няколко души от протестна мрежа. Най-малкото, което ще направя, е да го премисля с колегите. При всички случаи остава за четвъртък”, обясни Борисов.
На въпрос защо не са премислили това преди обявяването за внасяне на вот за цялостна политика Борисов обясни: „Помислихме го. Когато направим няколко вота девалвира този инструмент – вот на недоверие, и ставаме такива, каквито бяха те в предишното управление – правеха вотове на доверие, които не минаваха и само се губеше време”. „Във всяка една тема ние можем да искаме вот на недоверие и то достатъчно обосновано. Всички сектори са слаби. Тук говорим за много слаби и по-малко слаби. Това днес, което се случва с назначението на зам.-министър на инвестиционното проектиране. Разбираме, че е политическо назначение, но това е много строго експертна дейност. ’, коментира Борисов.
На въпрос как ще коментира притесненията на президента Росен Плевнелиев за тежка политическа криза Бойко Борисов заяви: „Не мога да коментирам притесненията на президента, защото това са различни институции. Факт е, че има тежка политическа криза, поради това, че първата политическа сила, избрана от българите, не участва в управлението на страната”. Борисов сравни това с Шампионската лига и добави: „Това означава, че шампионът на България не участва в лигата. Не е логично”.

Станете почитател на Класа