Бареков: Не желая да участвам в лидерски проeкти


Не желая да участвам в лидерски проекти, поредни месии, които падат от небето и спасяват България. С месиите приключи. Протестите срещу назначаването на г-н Пеевски и кадровата политика на правителството, протестите от февруари месец показаха, че всеки, който се опитва да се прави на месия, ще свърши както свършиха всички.
Това каза Николай Бареков в предаването "Отзвук от деня" на Нова българска телевизия. Той подчерта, че е обявил намерение за създаване на партия, но такава все още няма. По думите му обаче, когато човек като Андрей Райчев и социологическите проучвания показват, че такава партия или такова движение може да бъде в парламента, това е един добър старт.
Ние работим, за да предложим на хората нов модел за правене на политика, уточни Бареков и допълни, че с това подгряване с предаването "България без цензура" не е случайно, а за да могат "хората, които искат да променят съдбата си, да участват в реформата на България да се обозначат, да ни потърсят, да се видим с тях , да коментираме с тях и с тези, с които намерим общ път, да продължим да работим".
Идеята си е моя, зароди се още когато се случиха февруарските протести, подчерта журналистът по повод идеята му за влизане в политиката. Кампанията "България без цензура" показа значителната нищета и западналост на българската провинция. Тогава се опитвахме да помогнем с подръчни средства. Ситуацията беше стигнала до кота бедствие. След като на 11 май ми стана ясно с какви мащаби демокрацията в България може да бъде фалшифицирана, разбрах, че са необходими наистина дълбоки реформи, коментира Бареков.
Провалът на сегашното правителство Бареков обясни с многото политически назначения. "Не само това на Делян Пеевски. Не може в Пловдив да натрапиш областен управител от ДПС. Основната грешка беше, че те не разчетоха сигналите на избирателите. Тези хора, които сега управляват не получиха мандат да правят коалиция, те трябваше да правят програмно правителство, експертно", посочи Бареков.
Никого не мразя, аз приемам моята вина, не мога да казвам, че е виновен само Бойко Борисов или само ГЕРБ, защото такива като мен имаха илюзията, че Борисов ще промени нещата. След като и царя се изхаби и се получи едно невъобразимо статукво в лицето на Тройната коалиция, Борисов беше различният играч. Някак си ми стана симпатичен и си казах: "Дайте да му дадем шанс, той наистина има добри намерения", обясни журналистът.
Езикът на омразата беше въведен от Борисов. Той остави държавата не само разделена социално-икономически, но отново върна разделение, което е абсурдно в 21 век. Ние се караме кой е червен боклук, на кого дядо му е убит на 9 септември. Ако сами не си вземем нещата в наши ръце, с омраза няма да стигнем до никъде, посочи още Бареков.
Запитан дали се познава с Цветан Василев и Делян Пеевски той посочи: "Познавам и Прокопиев, Божков, Красимир и Георги Гергови, Домусчиев и още много известни български бизнесмени. Не се срамувам с тези познанства. В телевизията, в медиите, в спорта съм имал общи проекти с тях. Познавам цялата политическа и икономическа класа на България. Не бих ги делял на добри и лоши, но има добри и лоши практики".
На въпрос кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, журналистът обясни, че не е негова работа да знае. "Полемиката, която се развива последните дни между БСП и ДПС, показва колко тези хора настина не стават за тази работа. Местан, Станишев и Орешарски не си ли даваха сметка, че хората, медиите ще ги питат, те трябва да имат отговор, за да го обяснят пред медиите", подчерта Бареков.
В ГЕРБ, БСП, ДПС има много сериозни, достойни експерти, призна той. По думите му провалът не трябва да бъде хвърлян върху цели групи хора, той е индивидуален.
На въпрос в дясно или ляво ще позиционира политическия си проект, Бареков призна, че е бил десен, че бил е член на младежкото СДС и никога не е крил, че убежденията му като гражданин са в областта на дясното мислене. "Но либерална политика в България при толкова много гладни хора е катастрофа", смята той. "Ще бъде там, където са нуждите на хората, които ще бъдат в проекта. Като си видим хората, които ни подкрепят, ще си направим програма. Че ще има социални мерки – няма съмнение, че ще отиде държавата, на места, които е забравила – също", поясни Бареков.
Попитан как ще убеду хората да му повярват, той обясни, че има много сериозен стаж като мениджър и е добър управленец, който е успял от една телевизия в застой да направи една добра телевизия. "Подредил съм си живота и на 41 години нямам никакви намерения за имоти, лъскави автомобили, домове, резиденции, вили и т.н. Искам да работя дори за собствената си амбиция. Моята амбиция ме води напред. Искам да направя малка крачка, за да докажа и на себе си, и на хората, че наистина може да има управленци, може да има политик, който да мисли за хората, а не за собствения си джоб".
Най-много се гордея с детето ми и малко по-малко се гордея, че извървях стълбичката до изпълнителен директор, член на два международни борда на директорите и съм подписал най-големия договор за Европа със Си Ен Ен, обясни журналистът.
Страх ме е да не се повтори това, от което ме е срам най-много - че в продължение на година, година и половина знаех какво е положението на държавата, до къде Борисов ще изведе кораба на финала и вместо да изляза публично да се противопоставя на тази политика, аз загубих време да се опитвам да убеждавам Борисов и министрите около него за грешките, които допускат. И всеки път ми беше казвано: "Да, ние имаме огромна чуваемост, спокойно, взимаме мерки, работим". И Дянков знаеше, и Трайчо Трайков знаеше, и Борисов, знаеше за високите цени на тока. Знаехме какъв срив тези хора нанасят в здравеопазването, в социално-икономическата сфера. 2010 г. се опитвах да убедя Бойко Борисов, че ако те не се вдигнат доходите на хората, ако нямат програма за това, българинът накрая няма да може да си плати сметките. Една година и нещо се опитвах да променя тези членове на партията и не стана, загубих време за себе си лично, мисля, че и за българския народ и наистина ме е страх това да не се повтори с някой следващ подобен месия, посочи още Николай Бареков.

Станете почитател на Класа