ГЕРБ ще влиза в парламента, но няма да осигурява кворум

Ще посещаваме заседанията, но няма да осигуряваме кворума - така депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов очерта в предаването "Неделя 150" на БНР стратегията за поведението на партията в Народното събрание в предстоящата седмица.

Изявлението идва след три провалени заради липса на кворум заседания през миналата седмица, когато трябваше да бъде обсъден и гласуван внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Събирането на изисквания по конституция кворум от 121 присъстващи за начало на пленарното заседание зависеше изцяло от най-голямата група, след като депутатите от "Атака" обявиха, че заминават за партийни срещи в Брюксел, а БСП и ДПС имат заедно 119 народни представители.

В сряда групата на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но отказа да се регистрира, поради което заседание нямаше. В четвъртък председателят на парламента Михаил Миков надлъга хората на Бойко Борисов, като поиска квесторите да преброят присъстващите в залата, без да ползва електронната система за гласуване, и откри заседанието, на което беше обсъден вотът на недоверие. Малко след дебатите работата отново беше предсрочно прекратена заради липса на кворум. В петък от ГЕРБ отново не се регистрираха и парламентът така и не работи, а гласуването по вота остана за друг ден.

Осигуряването на кворума е задължение на управляващите, те да си го изпълняват, повтори тезата на ГЕРБ Станислав Иванов.Малко преди него депутатът от "Атака" Венцислав Лаков обяви в ефира на БНР, че през следващата седмица групата ще бъде в пленарната зала, и гарантира, че Народното събрание ще работи нормално. Председателят лят на парламента  Михаил Миков обяви вече, че първото, което депутатите ще обсъдят при легитимно заседание, ще е искането на ГЕРБ за неговата оставка и вота на недовер

Станете почитател на Класа