ГЕРБ: Държавата абдикира от грижата за най-малките деца

Ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище. Това каза Милена Дамянова, бивш заместник-министър на образованието в правителството на ГЕРБ, на пресконференция на партията. По думите на Дамянова задължителната детска градина за петгодишните, която беше оспорена от управляващите, означава държавата да поема учебните помагала, част от храната, транспорта на децата, които трябва да пътуват с родителите си в други населени места, където има детска градина. Милена Дамянова посочи, че от ГЕРБ ще продължат да подкрепят задължителната детска градина за петгодишните деца.

По думите на Милена Дамянова, ако отпадне задължителната предучилищна подготовка, стотици деца от много населени места ще останат на улицата, а родителите им ще трябва да напуснат работа, за да си ги гледат.

„Само в София това са над 730 деца, които ще останат без места и съответно без необходимите грижи в ранна детска възраст, когато държавата престане да поема този финансов ангажимент към тези деца, когато родителите ще трябва да си заплащат помагалата, когато ще трябва да доплащат за храна, когато ще трябва да заплащат за транспорт. Това ще означава и съответно по-високи такси, което една част от тях вероятно няма да имат възможност да си го позволят", обясни Дамянова.

Според Дамянова държавата трябва да продължи да подпомага финансово общините за откриването на нови места в детските градини.

„Държавата абдикира от грижата за най-малките деца. Това ще се случи с тези намерения за т.нар. преосмисляне на задължителната градина 5-годишните. Настояваме и за по-добро отношение и към учителите, защото с прекратяването на това задължение за 5-годишните деца, правителството няма да изпълни обещанието, с което дойде на власт, а именно да разкрие нови работни места, защото на практика не само децата ще останат на улицата", каза още Милена Дамянова.

За решаване на проблемите с образованието на децата - бежанци, ГЕРБ настояват да се потърсят близост и връзки със старата сирийска диаспора и с всички неправителствени организации, които са готови да помогнат.

Станете почитател на Класа