Кристалина Георгиева: Замразяването на пенсионната реформа е отлагане на неизбежното

Замразяването на пенсионната реформа е отлагане на неизбежното, коментира в "Седмицата" на Дарик еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

„Каква е ползата от това. Временно хвърляме прах в очите на хората, след година-две трябва да се върнем към този проблем. Ние имаме все повече възрастни хора, които се издържат от все по-малко млади работещи. Първо, как ще решава България демографската си криза? Искаме ли да видим българите от Молдова да се върнат тук? Искаме ли да направим нещо, така че българите в България по-малко да напускат страната? Какво правим, за да имаме повече деца? Какво правим тези деца да са по-образовани? По тази тема трябва да говорим. Пенсионната реформа сама по себе си не е единствената част на проблема, но е много важна и тя трябва да се направи", заяви Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят беше категорична и в позицията си относно отмяната на забраната за пушене на закрито: „Категорично не трябва да се връща пушенето."

"Ние знаем, че е проблем за здравето и знаем, че ни струва пари, и знаем, че всички ние трябва да ги плащаме тези пари. Успяхме с голяма трудност да стигнем до решение, взехме го това решение. Защо го отваряме, за мен това е голяма мистерия", каза Георгиева.

То е както с пенсионната реформа - след някоя друга година ще трябва пак да го забраняваме, защото логиката навсякъде по света казва, че трябва да пазим здравето на хората и да пестим парите им, допълни еврокомисарят.

Станете почитател на Класа