БСП: Плевнелиев избърза с евентуално вето по закона за досиетата

БСП  не харесва идеята на Плевнелиев да наложи вето по закона за досиетата заради чл.12.   Социалистите възнамеряват да направят промени, които да запазят разузнавачите ни от осветляване, тъй като много от тях продължават да работят.

Президентът избърза, отсече Валери Жаблянов от левицата по БНР. Соцдепутатът е категоричен, че все още няма нито внесени законодателни промени, нито има решение на групата.

Предстои разговор по този въпрос, призна червеният политолог. Идеята е на няколко човека, уточни той.

Припомняме, че в петък в интервю по БНТ Плевнелиев се закани, че е готов да наложи вето, ако разузнавачите ни не бъдат осветлени за миналото им в Държавна сигурност. Според него имало друг начин да се защитят, но не с въпросния текст в закона за досиетата. Държавният глава обаче не каза какъв е този друг начин.

Става въпрос за хора, които служат на военното разузнаване или на НРС, които са шефове на отдели и са действали след 1991 г.

Попитан за коментара на тезата на президента за институционалните кризи, Жаблянов отсече:

"Споделяме я и г-н президентът е част от тях. И да си го запомни добре, и най-добре да се постарае..."

Правителството разполага с парламентарно мнозинство и това се видя на гласуването на вота преди няколко дни, коментира още Жаблянов. По думите му, за да свърши циркът в парламента, няма да помогнат промени в правилника на Народното събрание.

"Никакъв правилник не може да реши този проблем без съзнанието на депутатите, че са представители на народа и отговорността си към Конституцията и гражданите и България трябва да има правителство в този момент, никой не може да го компенсира", коментира социалистът

Станете почитател на Класа